Laat de schijn niet bedriegen!

P1110415 Jan Janssen Meers

Deze (eerder op deze website geplaatste) foto is genomen op zaterdag ‎29 ‎december ‎2012. Net als dit jaar (2016) bereikte de Maas een hoge waterstand. Het is dezelfde plek als waar dit jaar het gat in de zomerdijk is geslagen (zie inzet).

De foto laat zien dat het water vanaf het grindwinningsgebied via een tijdelijke zij-geul terugstroomt in de Maas. Dit jaar gebeurde dit opnieuw. Nu werd er een gat geslagen in de dijk. Het is dus niet zoals een aantal mensen dat het gat vanaf de Maas in de dijk werd geslagen. De put die in het gat te zien is, is waarschijnlijk een overblijfsel van het riool dat vroeger op die plek in de Maas mondde. Dat riool is niet meer in gebruik. Alleen door de bevers. Die hadden er hun burcht gebouwd. Thans is ze bedolven onder grind en grond (uit het geslagen gat). De bevers hebben het overleefd. Dat laten de sporen en een hol aan de Belgische kant zien. De bever is een nijver dier. Hij zal zijn burcht proberen te herstellen. We wachten af.