IJsvogel geen ijsliefhebber

 

Onmiskenbaar blauw en oranje gekleurd. Beetje plomp gebouwd met korte staart en een grote kop en snavel. Witte keel en zijhals. Vleugels en kruin groenachtig blauw met een helderblauwe rug en stuit. Zit vaak rechtop op een laaghangende tak (of zoals hier een steen) boven het water te loeren naar visjes. Hij duikt in het water om zijn prooi te pakken. Als het water (zoals vandaag – 22 1 2017) dichtgevroren is, kan hij geen visjes meer vangen. IJs is dus de grootste vijand van de ijsvogel.

De ijsvogel lijkt zijn naam dus geen eer aan te doen. Maar, waarschijnlijk is zijn naam afgeleid van het Germaanse Eisenvogel, ofwel ‘ijzeren vogel’ wat slaat op het blauw van de rugveren van de ijsvogel. Later is deze naam waarschijnlijk verbasterd tot ijsvogel. Vandaar.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *