De onstuimige Maas tussen Meers en Elsloo

Leven langs de Maas leerde mij dat de doorgaans gemoedelijke rivier bij hoogwater kan veranderen in een onstuimige stroom.
En toch sta ik er van te kijken hoe de Maas sinds enkele jaren bij hoogwater tekeergaat bij Meers. Vanaf het moment dat het Maaswater de (A-76/E-314)-autowegbrug tussen Elsloo en Meers passeert verandert de rivier in een wild tekeergaand water. Golven van wel een meter hoog en draaikolken zijn angstaanjagend. Telkens als ik dat zie, vraag ik mij af; hoe kan dat? Tot voor enkele jaren ging de Maas hier niet zo tekeer bij hoogwater. Wat is er gebeurd, waardoor dit nu wel het geval is? Het zou fijn zijn als de betrokken instanties (Rijkswaterstaat? nv De Scheepvaart?) de bewoners van de Meers hierover duidelijkheid zouden verschaffen.

Voor meer beelden zie: https://youtu.be/ngOHjQ2QMv8